Perjantaina 30.4.2024
Aamulla lähdettiin klo 7.00 matkaan vähäisessä tihkusateessa. Etappi alkoi nousulla, jota jatkui noin 5-6 km. Loppumatka Melideen olikin alamäkeä ja tasaista, joten se sujui hyvin. Vesisade oli hiukan yltynyt, joten päällämme olleet sadeviitat olivat tarpeen. Melideen päästiin yhden jälkeen ja menimmekin heti erääseen ravintolaan syömään. Kun vesisade vain paikoittain yltyi, istuimme siellä aina kolmeen saakka ja sen jälkeen lähdimme noin sadan metrin päähän Meliden katedraaliin vierailulle.
Meliden kirkossa on upeita patsaita, monet niistä ovat yli tuhannen vuoden vanhoja, joita on toki myöhäisemmässä vaiheessa restaroitu. Patsaista huokuu satojen vuosien takaiset piirteet ja monissa kirkollisissa paikoissa käyneenä olen kiinnittänyt huomioita mm. Jeesuksen ristiinnaulitsemiseen ristillä, enkeleihin, Neitsyt Mariaan ja Madonnaan. Eniten huomioni on kiinnittynyt Jeesukseen, jota on kuvattu monin eri tavoin etenkin hänen roikkuessaan ristillä. Myös patsaiden eri detaljiikka, ulkonäöt ja vaatteet tuntuvat ihmeelliseltä miten tarkkaan niitä on pystytty aikoinaan tekemään. Taiteilijat ovat luonnollisesti nähneet kukin omalla tavallaan nämä asiat ja tuoneet ne katsojan silmiin erilaisin näkemyksin. Todella upeita nämä patsaat ja veistokset ovat, etenkin kun niitä näkee luonnossa paikan päällä.
Minulta on muutamat henkilöt kysyneetkin, mikä on mieleen painuvin kirkollinen paikka, jossa olet käynyt. Siihen on erittäin vaikea vastata, sillä niin upeita nämä kaikki katolliset kirkot, katedraalit, duomot ja basilicat ovat. Jokainen on omanlaisensa ja jokaisessa on jotain sellaista, mitä etenkin suomalaisista kirkoista puuttuu.



Peppe oli etukäteen selvittänyt bussin aikataulua Pedrouzoon ja pääsimme suunnitelmiemme mukaisesti sinne viiden aikoihin. Majoituimme Porta de Santiagoon, jonne Peppe oli varannut majapaikat. Avattuamme majapaikan pääoven ja astuessamme sisään, olikin jo vanha tuttumme Monica paikalla. Halauksen kera hän toivotti jälleen näkemisen riemusta minut ja Peppen tervetulleeksi.
Ilta sujuikin matkakertomuksia kirjoittaessa ja vesisade oli vaihtunut aurinkoiseen ilmanalaan.
Illalla kävimme Supermercadossa ostamassa huomisen aamiaistarvikkeet. Minä sekä Luciano tulimme majapaikkaan lepäämään, kun Peppe ja Enzo lähtivät vielä käymään iltamessussa. Päivälliselle sovimme menevämme kahdeksan aikaan, kun ravintolat aukeavat.
Meliden historia, sen perustamisesta 10. vuosisadalla, liittyy pyhiinvaellukseen Santiago de Compostelaan , koska siellä yhdistyvät kaksi erillistä polkua French Way ja Camino de Santiagon Camino Primitivo .
Melide sai Santiagon arkkipiispalta Berenguel de Landoiralta oikeuden vuonna 1320 rakentaa linna, linnoittaa kylää, sekä periä kansalaisilta veroja. Maatalousosuuskunta eli ”os irmandiños” vastusti arkkipiispa Alonso II Fonsecaa vuonna 1467 ja aloitti sarjan taisteluita sen valtaa vastaan. Tämän mellakan aikana kylän muurit sekä linna tuhoutuivat. Tämän jälkeen katoliset hallitsijat kielsivät linnoituksen rakentamisen kylään.
Viime vuosisatojen aikana Melide on kärsinyt väestönsä laajasta muuttamisesta Kuubaan ja Argentiinaan 1950 -luvulle asti ja myöhemmin Sveitsiin , Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja muihin Espanjan kaupunkeihin. Nykyään Meliden talous perustuu maatalouteen, lihanjalostukseen ja viime aikoina matkailuun etenkin pyhiinvaellukseen. Nykyään asukkaita Melidessä on noin 9000.




